Friday, February 8, 2008

video

Friday, February 1, 2008

SUBHANALLAH






Subhanallah ...Maha Suci Allah......


Tak terhitung nikmat mu Ya Allah,terlalu byk nikmat yg Allah kurniakan buat kita hambaNya ..
Tapi semakin byk nikmat yg kita rasai...makin kurang rase syukur kita panjatkan...betapa lemahnya kite...makhluk yg bergelar insan....

Actually hari ni, aku nak ajak smua org berfikir...tentang satu penyakit...yg hingga kini masih belum dijumpai penawarnya iaitu...

Human immunodeficiency virus (HIV) that can lead to acquired immunodeficiency syndrome (AIDS).AIDS ....rasenye smua org tau pasal AIDS ...kalau yg dah cycle infectious disease patutnya lebih tau la kan...ape symptomnya ,mechanism of transmission,epidemilogy, pathogenesis dan mcm2 la ....


Ringkasnya AIDS adalah sejenis penyakit yg disebabkan oleh virus HIV dan akan menyebabkan immunity system (sistem pertahanan) dalam badan decreased.Bila sistem pertahanan kite kurang maka kita akan senang dijangkiti bermacam-mcm jenis penyakit....Mcm sebuah negara kalau mase perang askar2 die dah penat dan byk yg dah injured maka senanglah utk musuh menang.Macam tu la diibaratkan...badan kite negara ,musuh tu penyakit2 lain, immune system tu askar2....
Subhanallah unik nya ciptaan Allah SWT,dalam badan kite manusia ada system yg complex...
Allah dah ciptakan utk jage diri kita dr diserang oleh microorganism (benda2 yg sgt halus mcm bakteria dan virus)....tapi sayangnya kite masih buta dalam menilai kasih sayang Allah.....
Ampunkan kami Ya Allah...


Aku x abis cite lagi pasal AIDS ni .....aku rase korang masih ingat iklan kat tv mase kite sekolah rendah kot....AIDS merebak melalui 3 cara : 1st ...berkongsi jarum suntikan... 2nd seks rambang 3rd ibu mengandung kpd anaknya....lps tu iklan tu sambung AIDS tidak merebak melalui bersalam2an ,gigitan nyamuk ,berkongsi pinggan mangkuk dan mcm2 la..aku pun dah x ingat sgt iklan tuh...


Tapi kat sini berbalik kpd mcm mane AIDS merebak...klau korang nak tau mase mula2 penyakit ni dikesan pesakit yg mati tu terlibat dengan hubungan sejenis (homosexual)...so mase tu dr buat conclusion penyakit ni akan dijangkiti oleh org yg homosexual lepas bberapa kes seterus barulah pakar2 perubatan ni dapt conclusion yg ade skrg...
focus nya kat sini...homesexual tu satu hubungan yg Allah larang..tapi ada juga manusia yg degil ...jadi kesannya ada lah HIV...kat sini kita bleh amik iktibar sesuatu yg Allah larang tu mesti ade sebbnya...

Tapi walaupun masih ade manusia yg ingkar tapi Allah Maha Penyayang.....ikut teori, HIV ni hidup dlm cell darah manusia sbb tu la die bleh merebak mlalui jarum suntikan...so klu ikut logik HIV ni bleh merebak mlalui nyamuk...coz nyamuk hisap darah manusia...TAPI Allah maha Penyayang.....walaupun ada darah manusia dlm nyamuk tapi virus HIV ni x hidup dlm bdn nyamuk tu...so xde la penyakit ni merebak dgn dasyat nye....cube la bygkn kalau la virus tu hidup dlm bdn nyamuk...xtau la brp % je penduduk bumi ni yg x dijangkiti HIV...

Subhanallah...MahaSuci Allah...Sayangnya Allah kat kite... tak terhitung kasih sayang Nya...
tapi mcm mana plak dgn kite???Brp byk kite syg Allah...adakah kite ni hamba yg bersyukur...dan sentiasa ingat Allah...
Selain dlm solat brp byk masa yg kita ada...kita ingat kat Allah...Renung2kan lah ....
Ayuh kita muhasabah diri dan koreksi peribadi....


Wallahualam....

Friday, January 11, 2008

FAHAM....TAPI SAJE JE BUAT TAK FAHAM..


abang: "Oklah akak abang nk kluar ni...nk g jamming..."

akak: hah jamming kate abang busy ade assigment..ni sibuk nk g jamming...

abang: ala akak ni..ala jamming ni pun satu method dakwah gak tau...abang jamming ngn geng2 abang je..semua lelaki..lgpun sblum pergi kiteorg solat isya' dulu...lgpun abang jamming lagu2 ketuhanan ..mcm andai ku tahu -Ungu tu...akak tau tak lagu tu...mesti tak tau ni..asyik dgn nasyid dia je...bukan nasyid je ajak org ingat Allah...


Uish bergegar cerebral aku ni...shock...nasib baik la xde MI klu x sure dah cardiac arrest...giler abang aku ni...sedap je zip zas aku...aku pun terdiam.....xde maknanya aku bertekak pun ngn abg aku tu..jap lg die tetap pegi gak...lgpun aku pnat nak bersoal jwb ngn org yg fhm tapi saje je buat2 tak fhm....Sekarang ni aku xnak ckp pasal hukum jamming tu...tapi aku nk kite semua tgk tg sikap kite as a human....manusia iaitu hamba yg mudah lupa....


Aku rase smua org ade perangai ni....FAHAM TAPI SAJE JE BUAT2 TAK FAHAM ...aku pun sama ...x terkecuali...atau istilah lainnya ....kite tau tak boleh tapi kite akan cari alasan sebaik mungkin utk jadikan benda tu boleh...BETUL TAK?

Pernah x benda ni jadi kat korang? x pernah? tipu la tu ....klu aku senaraikan semua situation yg mungkin mesti ade satu kena kat korang....


Ok 1st berbalik ngn situation abang aku td...die tau je jamming tu x leh..dan dia tau adik die ni akan membebel...tapi dia bg alasan yg baik nyanyi lagu yg ingat Allah...ok fine lagu tu mmg la suh kite ingat dosa yg menggunung tinggi...tapi aku nak tanya mase nyanyi tu kite ingat sgt ke kat dosa kite yg menggunung tinggi....ke kite sibuk dok rase puas dpt jamming seronok dapat dgr flow music kite???? klu betul la mase jamming tu kite ingat Allah n dosa2 kite semate2 confirm xde la lepas jamming kite g plak melepak kat kedai mamak..borak2 smpai kul 3-4 pg...

pastu Subuh ...gajah...BETUL TAK????

Aku rase klu betul takut dgn dosa yg byk tu confirm balik awal bgn Qiam...dan nangis minta ampun kat Allah...

Tak gune la stakat nyanyi je..takut dosa...takut neraka ...ampuni aku...tapi x bersungguh2 minta ampun dgn Allah...aku xckp utk lagu ape pun..even klu yg bernasyid pun klu stakat nyanyi je...RUGILAH KITE...


2nd situation:


Bercouple...sekarang ni dah mcm trend dah...masing2 nk gune ayat kami couple utk mencari redha Allah...bercinta utk mencari CINTA NYA....melalui bercouple ni kami mengingatkan antara satu same lain tentang CINTA ILAHI.. amboi sedapnya ayat.... setakat ilmu aku yg sedikit ni ..mase aku blajar mase kat sekolah dulu...ustaz aku ckp xde hubungan yg dibenarkan antara lelaki n perempuan yg bukan muhrim kecuali NIKAH...so aku rase semua org tau benda ni...tapi sebab keinginan nak bercouple maka kite mencari satu alasan yg paling baik...dan sedap didengar...supaya kite boleh couple...BETUL TAK??


Kite bukan tak faham tapi saje je buat2 tak faham....mungkin kite x sedar yg kite bukan saje merugikan diri sendiri tapi generasi akn dtg....kite suke nak cari alasan supaya semua yg x boleh tu jadi boleh.......Kenape ek???


Jawapan nyer senang je sebab semua nak satisfied kan nafsu masing2...keinginan masing2...klu kite letakkan REDHA ALLAH tu yg utama maka kite x kan penat2 cari alasan utk semua tu...


Teringat satu ayat yg best dalam buku teks sejarah dulu...MATLAMAT TAK MENGHALALKAN CARA.....itulah yg patut kite set kat pemikiran kite ni..walaupun matlamat kite REDHA ALLAH...klu cara x betul xleh... cara kite mesti cara yg diredhai Allah juga....


tapi dalam situasi kite seharian...selalunya mtalamat kite bkn REDHA ALLAH..tapi kite akan cari alasan ygsesuai supaya nampak mcm matlamat kite REDHA ALLAH..... itu lah yg sebenarnya.... kite je x perasan... byk lagi situation yg ade tapi aku tulis yg major je la...coz aku rase aku tak tulis pun korang tau coz kite semua ade sikap ni ...muhasabah balik diri kite kwn2...kat mane kite????


So lepas ni sesiapa yg FAHAM ...JGN BUAT2 TAK FAHAM .....DAN sesiapa YANG BETUL2 TAK FAHAM carilah ilmu utk FAHAM....


Wallahualam....

Thursday, January 10, 2008

Tak Sedar Diri!

Marah tak kalau orang kata kamu tak sedar diri?Tak marah?Jangan tipulah….erm..kalau kamu tak marah,sukahati kamu lah.Tapi kalau aku..memang aku marah.Kenapa aku mesti tak sedar diri.Apa dia fakta-fakta yang tepat lagi konkret yang ada utk mengatakan aku ni TAK SEDAR DIRI?wahwah…kemain ye…suka-suka je…Mulut tu dah ade insuran?

Sekejap…sila jangan salah faham.Entry kali nih bukanlah ditulis oleh aku yg mengalami masalah kritikan dari org luar…ataupun aku yg mempunyai masalah interpersonality ….Tapi aku masih berkeadaan waras dan alhamdulillah di kala aku menaip entry nih aku tenang bertemankan alunan mp3 hadith dan sebotol air masak yg kurang manis.Aku waras ketika ini!

Cume…tiba-tiba aku terfikir yang kadang-kadang kita tak sedar diri umpama seorang pesakit dalam keadaan STUPOR.Kita merepek dalam sedar…merapu dengan dunia dan hiburan tapi tak sedar yang apa di kalangn kita sekarang ini hanyalah ILUSI.


ILUSI

Kamu tahu apa itu ilusi?Dah exam Psychiatric?Belum lg?..ooo..kamu masih di tahun 2..3..ye..tak pe..tak pe.Sebab walaupun tak blaja lg Psychiatric,kamu still boleh faham ape die ILUSI.Tapi kalau kamu dah tahun 4-5,then tak faham lagi ape dia maksud ILUSI,cube koreksi diri balik.Mungkin kamu ni tergolong dalam manusia yg suke berilusi.

ILUSION=misinterpretation of real external sensory stimuli @ silap menganalisis
data-data dari persekitaran yang membawa kesilapan kita melihat dan
memahami.
eg. melihat kucing yg sedang tidur
Illusion- kucing itu kamu lihat sedang memakai walkman lalu menari-nari mengikut muzik yang menyebabkan kamu meluat melihatnya.

Jangan kamu fakir ilusi cume berlaku pada mereka yang tertekan jiwanya saja atau mereka yang tersilap makan ‘ubat’.Tapi kamu dan aku sedar tak..kita yang mengalami masalah TAK SEDAR DIRI ni…juga sedang berilusi.

Apa yang kita ilusi kan??

Cuba kamu dan aku tengok kembali dalam diri dan apa matlamat hidup kamu.Ah….aku malas cakap pekara yang besar-besar dalam hidup ni.Aku just nak fokus dengan peranan kita sebagai pelajar.Cuba baca dan jawab soalan di bawah.Kamu boleh menilai sejauh mana tahap masalah ILUSI kamu.

1)kenapa kamu menjadi pelajar di CSMU ni?

2)kenapa nak jd doctor?

3)kenapa kamu perlu study masa nak exam?

4)Kenapa nak result yang best dan membanggakan?

Cukup 4 soalan.Tak guna aku Tanya banyak sebab kamu bukannya nak try jawab pun.Tapi aku juga dah ade contoh jawapan.

JAWAPAN

1.1 sebab saya mmg nak jd doctor

1.2 sebab mak ayah saya yg suruh datang sini

1.3 sebab saya dapat scholar ke sini.Tak de scholar…tak de la kot saye sampai sini

2.1sebab nak tolong keluarga,mak..ayah

2.2sebab nak bantu org yg susah dan miskin

2.3sebab nak meningkatkan tahap kesihatan Negara

2.4sebab jd doctor memungkinkan aku bergai besar dan dipandang tinggi

3.sebab kalau tak setadi tak boleh nak skor

4.1sebab tak nak orang anggap kita nih hampeh dan tak pandai

4.2sebab nak impress cikgu kegemaran

4.3sebab nak gembirakan mak ayah.kesian depa susah payah hantar belaja

Jauh-jauh

Ohho…ni just contoh tipikal jawapan yang kita dengar.Kalau ditakdirkan setiap student di sini kene mengarang karangan yang bertajuk CITA-CITA SAYA…aku yakin kamu dan aku akan masukkan isi-isi diatas.Tapi sedar tak kamu yang dengan jawapan di atas menunjukkan kamu…dan aku sekali sedang berilusi.

Sebelum itu,kenapa aku kata jawapan di atas adalah ILUSI.

Sahabat-sahabatku..yang jauh dan dekat…yang muslimin dan muslimat,

Mari lihat diri dan lihat kehendak diri.Maka kamu dan aku akan faham yang kebanyakkan kehendak diri kita adalah berupa DUNIA.

DUNIA ilusi??ya…dunia ilusi dan yang real,hakikat dan nyata adalah akhirat.
Ilusinya dunia…kamu pernah dengar Tun Hussein Onn?Kamu mesti lagi pernah dengar P.Ramlee..tp mana diorg sekarang?sekarang masing-masing berada di alam barzakh yang mana jalan pertama ke akhirat.Masa kecik-kecik dulu ade main dengan atuk??dengan nenek?sekarang mana atuk?mane nenek??mereka juga sedang menuju akhirat sana..dan bagaimana dengan kita sekarang?ibu ayah yg kita sayangi?kegemilangn yg kita tgh nak cari?keseronokkan tgk muvi…sume akan hilang sbb HAKIKAT nye..kita akn menuju ke akhirat sana dan akhirat sana yg berkekalan.

Jadi…lihat diri.Setiap kehendak kita bermatlamatkan dunia sebab kita jarang terfikir dunia nih terlalu sementara.Blaja pun kerana mak ayah suruh,study pun sebab nak lepas exam dengan best…Result yg baik pun nak jugak supaya nak org anggap kita nih excellent dan baguih.

Allo….kawan.TERUKnya..aku dan kamu.Tak nak ngaku??sebab ape??sebab kamu kater kamu blaja kerana Allah.Untuk mendapat redha Allah??tp bila kamu dapat 3 kamu setat rase down.Tapi bile kamu study tak masuk-masuk,kamu start hilang sabar.Bila org puji sikit result kamu kamu start rasa berbunga.Itu yang kamu kata Lillahi Taala?
Astaghfirullah….kita tertipu dengan diri.memang kita tak sedar diri…

Ingatlah duhai AKU…KAMU dan MEREKA..
Sedar lah wahai diri kita…Allah sampai naik hairan dengan diri-diri hamba nya yg tak sedar diri ini….
“dan tidakkah manusia memperhatikan,Kami menciptanya dr setitis mani yang hina kemudian dia menjadi PENENTANG yang nyata” Yasin-7


PENENTANG

Kita memang penentang.Menentang dalam manja.Kita manja dengan Allah.Minta itu…minta ini.Nak hidup yang baik.dipelihara dari kesusahan.Nak Allah satukan kita dengan org yang kita sayangi…nak Allah mudahkan urusan…murahkan rezeki.tapi kita tentang apa Allah nak.

ALLAH SURUH KAMU MENUTUP AURAT
kamu tutup ke??wahai yang lelaki…kamu ade seluar panjang kenapa pakai yg pendek??wahai perempuan…kamu ade tudung dan baju yang longgar kenapa perlu disarung sarung nangka yang menyesakkan dada utk bernafas.pelik….sungguh pelik!!

Ingatlah..AURAT..hukum WAJIB yang qat’ie utk ditutup.Kenapa liat sangat sedangkan Allah dah bg ape yang kamu nak dan ape yang kamu tak de lah nak sgt…Allah bg gak.

Tak sedar diri sungguh!


ALLAH SURUH KAMU SOLAT
bukan payah weih…hanya berbekalkan wudu’ maka solatlah kamu..paling lama…5-8 minit utuk solat 4 rakaat.Napa perlu rase susah?kamu nak pertikaikan rs khusyuk?kalu tak khusyuk baik tak yah solat?sape aja?syarat sah solat..tak termasuk khusyuk.Cukup dengan kamu

-ade wudu’

-yakin masuk waktu

-tahu cara solat

-tahu qiblat

Ape susah?ni kamu abaikan solat.Kamu sanggup abihkan game dan muvi kamu yg menyebabkan solat kamu lewat sejam.Kalau dalam sejam tu Allah amik nyawa kamu…Ya Allah..mg Allah bg kekuatan pada aku dan kamu.Udah-udah le tu.Kamu memandang ringan perkara yang berat.Memang tak sedar diri!

HARGAI KASIH
Allah..CLOSER THEN VEINS.Allah juga mengasihi hambanya lebih dari seorg ibu.Kamu faham kasih seorg ibu bagaimana?kamu takkan faham selagi kamu belum jd ibu.Tp aku tahu kamu buleh bayangkan akan besarnya kasih Allah pada kita.

Tapi kita wat dono je.Kalau berhajat kamu mintak..bila dapat,kamu lupakan dia.Allah sediakan orang utk kamu mengadu kasih…ibu ayah…keluarga..tp kamu salah dan gatal.Kamu cari yang haram…kamu cari pasangn…tempat kamu meluah hati..berbicara suka duka sedangkan kamu tahu HARAM berlebih-lebihan.Mana kamu letak kasih Allah.mana kamu letak kasih keluarga yang Allah cipta utk kamu.Kamu kata si 'dia' pun Allah cipta utk kamu??sape cakap??ia hanya kan terjadi bila kamu dengan dia SAH!!tapi bile disebut hal nikah kahwin…kamu tak sedia.kamu kater kamu tak sesuai lg kawin tp sesuai bercinta.amboi…ntah pemikiran apa yang dah menjajah minda.Sejak aku kecik..aku paham tak buleh berkasih-kasihan yang berlebihan hingga menjadi buah mulut org.kenapa org sekarang tak paham pulak?ish…aku pulak jd tak faham.Allah...pelihara KAMI.....

Sahabat…
“dan barangsiapa yang berbuat kebaikan walaupun sebesar zarah nescaya dia kan melinat ganjarannya”
“maka barangsiapa yang berbuat kejahatan walaupun sebesar zarah nescaya dia akan melihat balasannya” azZalzalah:7-8

Kesalahan yang kita anggap kecil ini tetap kan Allah hitungkan.Allah dan warning..kenapa kita degil selepas dia apa yang kita perlukan.Tengokla diri kawan.Aku sudah penat melihat diri kita yang asek leka dan tak mahu beubah.

Please…Bantu diri dan Bantu islam

Jika kamu muslimat…

Tutuplah aurat

Jagalah solatjika kamu becinta…maka jagalah hak yang kamu perlu jaga

Cuba letakkan diri dalam majlis Allah

Jika kamu muslimin..

Jagalah solat dan ramaikan jemaah di surau

Letaklah diri dalam majlis Allah kerana kamu bakal pemimpin keluarga

Jika kamu becinta…pastikan cinta kamu menjadikan kamu dan dia lebih baik.Kalau tidak…kamu mendapat lg satu kesalahan..SIA-SIA.

Semoga sempena maal hijrah ini kita berusaha menjadi diri yang lebih baik.Aku mintak maaf andai terkasar bahasa.tapi hakikatnya…aku menasihati diri aku dan kamu.Apa ada pada bahasa andai telinga mmg tak nak terima dan jiwa tak mahu amal.Mg Allah beri hidayah bg hati-hati ini.Terimalah...puisi indah dari adik Aqil.....

video